Hvordan kjøpe aksjer

Invester i fremtiden din

Du har kanskje hørt om kjøp å salg av aksjer. Kanskje aksjemarkedet har blitt mer interessant for deg etter at du har lest alle historiene om personer som har tjent mye penger? Aksjemarkedet kan virke komplisert og uforutsigbart, noe som skremmer mange.

Sannheten er at det er som en berg og dal bane, det er vanskelig å forutse hva som kommer bak neste sving. 

I denne artikkelen vil vi fortelle deg litt mer om kjøp og salg av aksjer og hva du burde tenke på før du kjøper.

For å forklare veldig enkelt hvordan man tjener penger på aksjer: man kjøper aksjer til lavest mulig pris, og selger dem igjen til en veldig høy pris. Den summen du selger aksjen for er din gevinst.

Som nybegynner på aksjemarkedet kan det lureste være å tenke langsiktig. Dette vil si minst 5 år. Kursene vil alltid svinge opp og ned, men som oftest vil aksjene har steget i løpet av 5 år. Når du synes prisen er høy kan du velge selge og dermed tjene på salget. 

Hvilke aksjer skal jeg invistere i?

Det er er smart å vite hvilke aksjer du investerer i. Når du kjenner bakgrunnen til selskapet, etterspørselen, markedet deres og produktene/tjenestene de selger kan dette gi deg en bedre indikasjon på hvordan selskapet vil gjøre det på markedet. Noen velger også å investere i selskaper og aksjer som har en personlig betydning for dem eller noe de har sterk interesse for. Dette kan for eksempel være: grønn energi, mote eller teknologi.

Når man først skal begynne med kjøp og salg av aksjer er det da en fordel å vurdere å investere i noen av de selskapene du allerede har kjennskap til. Selvfølgelig må du ta vurderingen om du tror selskapet kommer til å vokse eller ikke. Hvis du ikke har tro på selskapets framtid er det burde du da kanskje investere i et selskap du har god tro på.

Hvordan starter jeg?

Det du først må gjøre er å registrere deg hos en aksjemegler eller nettmegler. Det som er viktig er at det selskapet/megleren du bruker har avtale med Oslo Børs for kjøp og salg av aksjer. Du kan også kjøpe aksjer gjennom banken din, få hjelp av aksjeforvaltere eller handle på sider som for eksempel Nordnet.

Har jeg mulighet til å kjøpe aksjer?

Ja! Aksjer er for alle. Du trenger ikke store summer for å kunne kjøpe aksjer. Det som er viktig er at du føler du setter inn nok til å kunne se resultater. Men du skal aldri investere penger du ikke har. Målet med kjøp og salg av aksjer er at det er langsiktig. Som sagt svinger aksjemarkedet så det er vanskelig å si om kursen vil gå opp eller ned. Du må være sikker på at det ikke går utover din livskvalitet, du skal kunne sove godt om natten. 

Viktige begrep som man burde kunne:

  • Investeringer- Å kjøpe noe du tror vil ha en høyere verdi senere.
  • Kurs- Prisen på en aksje
  • Kurtasje- Prisen det koster for å få utført handelen
  • Utbytte- Hvis et selskap har gått med overskudd kan de velge å dele ut hele eller deler av overskuddet til aksjeeierne i form av utbytte.
  • Aksje- En aksje er en eierandel i et aksjeselskap. Du kan få stemmerett på generalforsamlingen og rett til en andel av selskapets overskudd.
  • Lang sikt- 5 år eller mer
  • Børsverdi- Den totale verdien av et selskap. 

Nå som du har fått en introduksjon til aksjemarkedet er det bare å sette i gang med å kjøpe å selge aksjer. Husk å aldri bruke mer penger enn det du har råd til, ta til deg kunnskap og informasjon. 

Lykke til med handelen.

Du kan lese mer om hvordan kjøpe aksjer her! Naatid.com – Norges nye forbrukerportal!

Leave a Comment