Hvordan starte egen bedrift

Det er på tide å bli din egen sjef

Har du en ide som du tror vil kunne forandre verden eller er du lei av din kontor jobb og sitter med en drøm om å kunne starte noe eget? Da er denne artikkelen for deg. Vi skal ta deg gjennom steg for steg hva du må gjøre for å kunne starte din egen bedrift. Alt fra ide til registreringer. Så les videre.

Det første du trenger er å utvikle ideen din. Begynn å tenke hva du kan tilby andre, hva trenger du for å produsere produktet/servicen og ikke minst hva vil kunne skille deg fra konkurrentene på markedet?

Det neste du må finne ut av er hvem skal du selge til? Hva er kundegruppen din. Når du skal bestemme deg for dette er det lurt å prøve å se for deg den perfekte kunden.

Prøv å still deg disse spørsmålene:

 • Hvilken aldersgruppe er det? Kanskje 18-25 eller kanskje 35-65?
 • Er produktet/servicen fokusert mot menn eller kvinner eller kanskje begge?
 • Hva jobber personen med? 
 • Har personen familie/samboer eller er personen singel?
 • Hva gjør personen på fritiden? 

Alle disse spørsmålene vil hjelpe deg med å kunne visualisere de kundene du ønsker å nå.

Lag gjerne flere kundeprofiler for å få en bedre ide.

Velg organisasjonsform

Neste steg er å bestemme deg for hvilken organisasjonsform du vil ha.

Her kan du velge mellom noen forskjellige former.

 • Enkeltmannsforetak
 • Aksjeselskap (AS)
 • Ansvarlig selskap (ANS/DA)
 • Samvirkeforetak (SA)

Det er viktig at du leser deg godt opp på de forskjellige formene av organisasjonsformer. Hver enkelt av disse fører med seg forskjellige lover,regler og avgifter som du må følge når du starter opp. Dette kan du få god informasjon om på Altinn.no. Denne oversikten vil også gi deg oversikt over hvilken kapitalkrav som er nødvendig for å kunne starte. For eksempel: et enkeltmannsforetak trenger man ikke kapital for å starte, mens når man skal starte et Aksjeselskap trenger man 30 000 kr for å registrere selskapet å starte selskapet.

Velg et navn

Så kommer tiden for å velge navnet til bedriften din. Noen velger et navn som forklarer eller relaterer til det produktet/servicen gjør, mens andre velger navn som ikke har noe med det å gjøre. Det som er viktig er at kundene må kunne huske navnet, kunne si navnet og må enkelt kunne vite hvordan man staver det. Hvis du tenker på disse 3 spørsmålene når du velger navn er det lettere for kundene dine å huske navnet og det er lettere for at de forteller andre om bedriften din. Dette er bra for markedsføringen din.

Når du har funnet et navn som du tror kan passe perfekt, må du først sjekke om navnet er ledig. Den enkleste måten å gjøre dette på er gjennom navnesok.no. Her vil du kunne se om navnet er ledig i både domenenavn, foretaksnavn og varemerkenavn. Deretter er det bare å registrere disse.

Registrering

Nå som du har bestemt deg for både organisasjonsform og navn er du klar til registrering. 

Dette er individuelt for hver organisasjonsform. Finn ut hvilke registreringer du trenger på Altinn.no.

Markedsføring

Hvordan du skal markedsføre deg er en av de viktigste delene av det å starte en bedrift! Still deg spørsmålet “Hvordan skal jeg nå ut til kunder?” og “Hvordan skal kundene få vite om hva jeg har å tilby?”.

Vårt tips til deg er lag en nettside.

En nettsiden kan få deg vil du kunne fortelle kundene dine om alle produktene/servicene du har å tilby, samtidig som du vil kunne fortelle din historie bak bedriften og hvem som jobber der. Det viktigste er at dette er den offisielle siden hvor kundene dine kan kontakte deg. Så pass på og alltid ha oppdatert kontakt informasjon.

Sosiale medier 

Sosiale media kanaler er perfekt for å kunne komme i kontakt med dine kunder og for å finne potensielle kunder. I dagens samfunn foregår får vi en stor del av informasjonen vår gjennom sosiale media kanaler som Facebook og Instagram. Disse plattformene er gratis og bruke og man har en mulighet for å kunne nå ut til mennesker som kan være interessert i det du har å tilby. Sosiale media kanaler gir ofte kunden et mer avslappet syn på bedriften din og det kan være letter å få kontakt med kundene dine på et mer personlig nivå.

Nå som du har kommet så langt i artikkelen har du kanskje funnet ut følgende:

 • Hva produktet/servicen din er
 • Hvilken organisasjonsform du skal bruke
 • Hva navnet ditt skal være
 • Hvilke registreringer du må gå gjennom
 • Markedsføring for bedriften din

Vi håper dette ga deg noen gode tips om hvordan starte en bedrift. Vi kan nå trygt fortelle deg at du er på god vei til å starte din egen bedrift. Så ikke vent, ta sjansen og start bedriften du alltid har drømt om, men husk at det å starte en bedrift er hardt arbeid og det kreves mye læring. Du kan finne mye informasjon gjennom Altinn.no og Skatteetaten.no. De er alltid der for å veilede deg.

Lykke til!

Leave a Comment